Page content

Aansluiten en installeren van een pelletkachel

Je bent handig en wilt zelf de pelletkachel aansluiten en installeren. Dat kan. Er zijn verschillende pelletkachels die zich daar geschikt voor zijn. Als je tijdens de montage er niet helemaal zeker van bent of je het goed doet kan je altijd even contact opnemen met ons dan helpen wij je snel weer op weg.

Aansluiten en installeren van een pelletkachel is heel goed zelf te doen.

Gevelafvoer pelletkachel

Meest toegepast (niet onze voorkeur)

Een groot rookkanaal is niet nodig zoals bij een houtkachel of openhaard. Dat kan een stuk eenvoudiger door gebruik te maken van een afvoerbuis van 80mm. Deze kan rechtstreeks horizontaal door de gevel worden aangebracht.
Doordat een pelletkachel beschikt over een rookgasventilator en het dus geen natuurlijke trek nodig heeft volstaat in de meeste gevallen een directe (horizontale) afvoer door de buitenmuur.

* Bijna overal toepasbaar, alleen een buitenmuur nodig of een bestaand rookkanaal
* Een lange boor volstaat. Of laat een gat boren.
* U krijgt van ons duidelijke uitleg voor het aansluiten en installeren van een pelletkachel

Wij adviseren onze klanten altijd om hierna met het rookkanaal nog minimaal 1,5 tot 2 meter omhoog te gaan. Dit om te voorkomen dat er tegendruk kan ontstaan door de wind die in het rookkanaal kan blazen. Dit kan namelijk storingen veroorzaken in de pelletkachel en dit willen we natuurlijk voorkomen.

Elektrische aansluiting van een pelletkachel

Een pelletkachel heeft in tegenstelling tot een houtkachel stroom nodig om te kunnen functioneren. Er moet dus altijd rekening worden gehouden met een stopcontact in de buurt van de kachel. Zonder stroom werkt de pelletkachel niet. Een standaard stopcontact is voldoende maar deze moet natuurlijk wel goed aangesloten zijn en voorzien zijn, indien mogelijk, van een aarding.

Zelf installeren van een pelletkachel?

Wanneer u heeft besloten om de pelletkachel zelf te installeren is het belangrijk om de bijgeleverde handleiding goed door te nemen. Maak voor u zelf een stappenplan en verzamel voor dat u begint alle benodigde materialen. Mocht u een bestaand rookkanaal hebben en bent u van plan de pelletkachel hier op aan te sluiten, controleer deze dan altijd grondig en maak hem schoon.

Tips voor een goede installatie.

Als u zelf installeert kunnen wij de pelletkachel voor u afstellen en inregelen. We kijken dan ook even na hoe de installatie is uitgevoerd. Natuurlijk willen we beide een veilige situatie.

Wanneer u er voor kiest om de installatie aan ons over te laten dan kunnen wij de installatie altijd meenemen in de offerte.

Pelletkachel met hoge gevelafvoer

Aansluiten en installeren van een pelletkachel

Hoge gevelafvoer ( onze voorkeur)

De kosten voor een degelijk rookkanaal vallen zeker mee als u weet dat een schoorsteen van een houtkachel al snel € 1800,- kost en dan nog maar te zwijgen over het boren van gaten in plafonds. Door de afvoer eerst omhoog te laten gaan en dan de gevel uit heeft u minder last van windinslag wat weer storing in de pelletkachel kan geven.

Kort om: Het Aansluiten en installeren van een pelletkachel is heel goed zelf te doen.

Let bij de uitvoering van de afvoer erop dat je geen overlast voor de buren veroorzaakt.

 

Pelletkachel aansluiten op een bestaande schoorsteen

Een pelletkachel aansluiten op een bestaande schoorsteen is het allermooiste. De schoorsteen reikt tot de nok zodat niemand last zou kunnen hebben van de rookgassen. Nou komt er nauwelijks rook vrij bij het stoken. Alleen bij het opstarten kan de pelletkachel iets rook afgeven. Het bestaande kanaal kan je ook voorzien van een RVS flexibele slang zodat je zeker weet dat het kanaal niet kan lekken. Met het schoorsteen vegen is dit ook veel makkelijker omdat je maar 1 diameter buis hebt.

Naar de pelletkachels