arrow_drop_up arrow_drop_down
27 mei 2017 

Alles over de pelletketel CV

Wat moet je weten als je een pelletketel cv gaat aanschaffen?

Een pelletketel cv hebben wij al jaren. Wij begonnen ook met een pelletkachel die alleen maar warme lucht verspreide maar na enkele jaren naar volle tevredenheid te hebben verwarmt met de pelletkachel hebben wij toch besloten om ook over te gaan naar een pellet cv ketel.

De pelletketel cv of ook wel pellet-cv-ketel genoemd is zeer in trek. Het gasverbruik moet verminderd worden en een goed alternatief is de pellet cv ketel. Wij willen je graag verder helpen bij je keuze en je wegwijs maken in de wereld van de pelletketel.

Bij het aanschaffen van een pelletketel-cv wil je wel op de hoogte zijn van hoe en wat een pelletketel-cv daarom hebben de meeste vragen en begrippen op een rij gezet met de bijbehorende uitleg.

Wij kunnen de ketels en toebehoren wel leveren maar niet monteren bij gebrek aan monteurs.

Inhoudsopgave pelletketel cv

 1. Wat is een pelletketel CV?
 2. Wat is het verschil tussen een pelletkachel en een pelletketel?
 3. Kan een pelletketel-cv ook met vloerverwarming?
 4. Wat is tapwater?
 5. Kan een zonneboiler aangesloten worden op een pelletketel?
 6. De afmeting van een buffervat
 7. Voordelen van een pelletketel
 8. Wie plaatst de pelletketel cv?
 9. Waar plaats je een pellet cv ketel?
 10. Welk vermogen pelletketel heb je nodig?
 11. Soorten pelletketel aansluitingen
 12. Rookgasafvoer
 13. Openverdeler
 14. Buffervat
 15. Keerklep
 16. Pompgroep
 17. Pelletketel prijzen, wat kost een pelletketel?
 18. Pelletketel-cv subsidie 

Wat is een pelletketel CV?

Een pelletketel-cv is een verwarmingstoestel wat gestookt wordt op pellets en aan de bestaande of nog aan te leggen centrale verwarming wordt aangesloten. Door de geproduceerde warmte wordt water heet gemaakt die kan worden gebruikt om de woning te verwarmen en je van warm tapwater voorzien. Het hete water kan eventueel worden opgeslagen in een buffervat waar van uit je desgewenst je hoeveelheid warmte kan betrekken. Als de warmwatervoorraad op raakt zal de pelletketel-cv dit weer op niveau brengen zodat je nooit zonder warm water kom te zitten.

Wat is het verschil tussen een pelletkachel en een pelletketel

Met een pelletkachel maak je warme lucht en met een pelletketel maak je warm water.

Pelletkachel en pelletketel-cv

Pelletkachel en pelletketel-cv

“C02 neutraal verwarmen begint bij biomassa”

Kan een pelletketel-cv ook met vloerverwarming?

Vloerverwarming aangesloten op pellet-cv

Ja dat kan. Vloerverwarming kan worden aangesloten aan de pelletketel. De temperatuur van het water in de vloerverwarming is 38 graden dus vele male lager dan in de radiatoren. De temperatuur in de vloerverwarming moet worden terug geregeld. Bij een vloerverwarming gemaakt met tyleen-slangen moet er een warmtewisselaar worden gemonteerd. Tyleen slangen laten namelijk zuurstof toe in het water door de slang wand en komt zo in het proceswater terecht. Dat zuurstof wil je niet in de rest van de installatie hebben omdat je dan roestvorming van binnenuit zal krijgen.

Wat is tapwater?

Tapwater is het water dat je gebruikt voor het douchen, afwassen of je handen te wassen. Het warme water wordt door de pelletketel gemaakt en wordt opgeslagen in een buffervat tot het moment dat je er gebruik van wilt maken. De pelletketel zal dit warme water weer aanvullen als er een tekort ontstaat.

Kan een zonneboiler aangesloten worden op een pelletketel?

Een zonneboiler kan worden aangesloten aan een pelletketel. Het hete water van de zonneboiler kan middels een aparte spiraal in het buffervat ook het water verwarmen. Als er niet voldoende zon is zal de pelletketel het maken van warm water overnemen.

Buffervat met 2 spiralen

Buffervat met 2 spiralen

Ik had eerst de zonneboiler. Gelukkig had ik een buffervat met twee spiralen gekocht, je weet maar nooit. De extra spiraal kon ik nu, met het aanschaffen van de pelletketel-cv, gaan gebruiken om de ketel op aan te sluiten. In de zomermaanden hoeft de pelletketel niet eens bij te springen want dan is er voldoende warm water en in de winter met een mooie zonnige dag haal ik toch nog 50gr water alleen door de zonneboiler. Voldoende om mee te wassen en te douchen.

De afmeting van een buffervat

De afmeting van een buffervat verschilt naarmate de inhoud toeneemt. Het vat is aan de buitenzijde voorzien van een isolatielaag zodat de verzamelde warmte in het vat blijft en het vat langdurig de warmte vasthoud. In de regel neemt het buffervat plusminus 70x70cm vloeroppervlakte in beslag. Als je kiest voor een buffervat met meerdere spiralen heb je meer ruimte nodig om het vat heen om het leidingwerk aan te sluiten.

Wat in een goed vat zit…..

Diverse uitvoeringen van een buffervat

Je kan kiezen uit;

 • Zonder spiraal
 • 1 spiraal
 • 2 spiralen

Diverse buffervaten

Voordelen van een pelletketel cv

Enkele voordelen van een pelletketel zijn:

 • Pellets stoken is goedkoper dan gas
 • Warmte in meerdere ruimtes
 • Hoog rendement van wel 90%
 • Volledig automatisch
 • Automatische reiniging
 • Je eigen warm water maken
 • Co2 neutraal
 • Groot pellet reservoir
 • Gas kan de deur uit
 • Zeer weinig onderhoud

Nadelen van een pelletketel cv

 • Hogere aanschaf in vergelijking met een pelletkachel
 • Meer installatiewerk
 • Meer ruimte nodig dan een pelletkachel

Wie plaatst de pelletketel cv?

Een pelletketel wordt geplaatst door een installateur die ervaring heeft met pellet verwarming. Lang niet elke installateur weet hoe een pelletketel moet worden aangesloten zodat er in de praktijk nogal eens fouten gemaakt. De wens van de klant bepaalt de moeilijkheidsgraad van de installatie dus daar moet een installateur goed op in kunnen spelen. Vraag dus of de dealer/installateur ervaring heeft met de installatie van pelletketels.

Aansluitschema pelletketel

Aansluitschema

Bovenstaand een schematische weergave van de pelletkachel aangesloten op de CV-installatie in combinatie met warm tapwater en zonneboiler.

Waar plaats je een pellet cv ketel?

De pellet-cv-ketel heeft iets meer ruimte nodig dan een pelletkachel die in de woonkamer staat dus wordt de pelletketel meest al in de garage of bijkeuken geplaatst. De pelletketel geeft zelf heel weinig warmte af aan de omgeving omdat hij goed geïsoleerd is. Door het gewicht en het formaat is het geen optie om de ketel op zolder te plaatsen en niet te vergeten dat je de pellets naar zolder moet tillen.

Welk vermogen pelletketel heb je nodig?

Het vermogen van de pelletketel wordt bepaalt door de grote van de woning. In de regel kan je het volgende aanhouden:

Hoe bepaal ik het vermogen van de pelletketel

Hoe bepaal ik het vermogen van de pelletketel?

Note: Een en ander is afhankelijk van de isolatie waarde van je woning. Is de woning goed, minder goed of slecht geïsoleerd. Tevens is de keuze van de pelletketel aan de orde omdat niet elke pelletketel even snel de warmte vraag zal beantwoorden.

Soorten pelletketel cv aansluitingen

Welke aansluiting je moet kiezen hangt af van wat jij wil gaan koppelen aan de pelletketel. Je kan bijvoorbeeld de volgende onderdelen aan de pelletketel gaan aansluiten:

 • Zonneboiler
 • Vloerverwarming
 • Warm tapwater
 • Centrale Verwarming

Aansluitschema pelletketel-cv allemaal

Bedenk van te voren goed wat je in de toekomst eventueel nog zou willen toevoegen. Het zou jammer zijn als je in het begin gekozen hebt voor 1 spiraal en je wilt later iets toevoegen wat ook een spiraal nodig heeft en die is er dan niet zou je de hele buffer moeten vervangen.

Rookgasafvoer

De rookgassen worden door een ventilator naar buiten geblazen door een eenvoudig staal rookkanaal of door een bestaande schoorsteen. Het rookkanaal kan worden aangebracht door een plat-dak, schuin-dak of door de gevel.

Openverdeler

Een openverdeler zorgt ervoor dat het proceswater van de pelletketel gescheiden is van het CV-water zodat deze 2 waterstromen vrij van elkaar kunnen stromen. In de verdeler wordt de warmte van het ketelwater overgedragen aan het CV-water zonder dat beide waterstromen elkaar beïnvloeden.

Openverdeler pelletketel

Openverdeler pelletketel

Buffervat

Een buffervat zorgt voor de opslag van heet water die door de pelletketel wordt gemaakt zodat de ketel niet elke keer voor een klein beetje heet water zou moeten ontsteken. Met een buffervat krijg je een veel stabielere installatie en is het mogelijk ook tapwater te leveren.

Keerklep

Een keerklep zorgt ervoor dat de waterstroom in een leiding 1 kant op kan middels een klepje of een balletje zodat als je niet de pelletketel gebruikt maar de gewone CV-ketel het warm water niet door de pelletketel kan stromen. Onderstaande video geeft goed weer wat een keerklep is. (bron: NBD-Online)

Pomgroep

En tapwater pompgroep voorziet in uw warm tap water behoefte. In combinatie met een pelletkachel cv buffer verwarmd deze warm water pompgroep uw sanitaire warm water op een comfortabele lekkere goedkope methode.

Beveiliging tegen Legionella vorming

Ingebouwd in deze warm tap water  pompgroep zit een preventie systeem tegen legionella vorming. Op deze manier kunt u veilig douchen.

Warm tap water capaciteit

In combinatie met een CV buffer van 500 liter en een gemiddelde buffer temperatuur van 60-65°C, kan de Warm water pomp groep wel 20 liter / minuut van 45°C produceren. Dit is ruim voldoende voor een gemiddelde huishouden.

Energie zuinige warm water produceren

Door de modulerende pomp en het feit dat warm tap water productie op afroep gemaakt wordt (niet op voorraad zoals bij een boiler), is dit de meest efficiënte manier van warm douche water produceren.

Pompgroep voor tapwater

Pompgroep voor tapwater

Pelletketel prijzen, wat kost een pelletketel cv?

De pelletketelcv prijzen lopen nogal uiteen. De prijs van een pelletketel cv hangt sterk af van het vermogen wat je nodig hebt om je woning te verwarmen of van tapwater te voorzien.  Vanaf plm € 3000,-  heb je al een zeer goede pelletketel en met de subsidie die je nu ontvangt is je investering nog maar € 500,-

Pelletketel-CV subsidie vanaf € 2500,-  (NIET MEER VAN TOEPASSING)

Voor welke biomassaketels geldt deze subsidie?

(bron: rvo.nl)

De op houtachtige biomassa gestookte ketel komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze:

 • is bestemd voor de opwekking van warmte
 • voldoet aan de norm NEN-EN 303-5
 • een vermogen heeft van 5 kW tot 500 kW
 • een minimaal warmterendement kent van 89% op nominaal vermogen
 • een uitstoot kent aan zwevende deeltjes (PM) die ten hoogste 38 mg/Nm³ in droog rookgas bij 6% zuurstof, een uitstoot van koolmonoxide  die ten hoogste 750 mg/Nm³ in droog rookgas bij 6% zuurstof en een uitstoot van stikstofoxiden (uitgedrukt als NO2) die ten hoogste 300 mg/Nm³ in droog rookgas bij 6% zuurstof bedraagt, vastgesteld door een geaccrediteerde instelling.

Apparatenlijst en subsidiebedrag

Om een keuze te maken is een Apparatenlijst biomassaketels (pdf) opgesteld. De biomassaketels of pelletketel cv op de lijst zijn apparaten die in aanmerking komen voor subsidie. De lijst staat onderaan deze pagina. Deze lijst actualiseert RVO.nl continu met nieuwe merken en types. Dit gebeurt na controle en goedkeuring van nieuw gemelde apparaten. Hierin staat ook het indicatief subsidiebedrag per apparaat.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor een biomassaketel krijgt u minimaal € 2500,-  subsidie en voor een ketel tot/met 40 kW. Voor elke kW hierboven ontvangt € 110 extra.

Bij het berekenen van uw uiteindelijke subsidie baseren wij ons op apparaatgegevens die door fabrikanten aan ons zijn verstrekt. Mocht blijken dat fabrikantgegevens onjuistheden bevatten dan corrigeren wij de lijst en het apparaat subsidiebedrag. Dit kan van invloed zijn op de uiteindelijke hoogte van uw subsidie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen