Wat zijn pellets
Pellets, ook wel houtpellets genoemd, zijn een machinaal geperste korrel van zaagsel. Hiervoor gebruikt men uitsluitend schoon hout. Pellets zijn de zuiverste en meest stabiele brandstof onder de biobrandstoffen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de heersende kwaliteitsnormen die een constant warmtevermogen garanderen. Het hout voor het produceren van de wordt in de regel opgehaald als zaagsel van fabrieken en zagerijen. De hout restanten en het zaagsel worden fijn gemalen en in een fabriek tot cilindervormige staafjes geperst. Pellets of houtpellets worden gebruikt in een pelletkachel om een ruimte te verwarmen.
De houtpellets dienen van een bepaalde kwaliteit te zijn voor een goede werking van de pelletkachel. De samenstelling van verschillende houtsoorten zorgen voor een schone verbranding waarbij veel hitte vrij komt. Door die grote hitte branden de pellets bijna geheel op. Er blijft minder dan 1% as rest over. De verbranding is CO² neutraal en er komt geen rook bij vrij. Om een juiste houtpellets te kiezen kunt u het beste letten op het predicaat "Din+ en A1".

De nadelen van donkere pellets 

Steeds vaker zien we dat er donkere pellets gebruikt worden. Dit omdat deze vaak goedkoper zijn dan lichte kwaliteit pellets welke voor 100% uit vurenhout bestaan.

Het prijsvoordeel wordt volledig tenietgedaan door de nadelige gevolgen van het gebruik van donkere pellets; Snellere slijtage van vermiculite en RVS onderdelen, lager vermogen per kilo en een hogere rookgastemperatuur wat ten koste gaat van het rendement, en schadelijk is voor de ingebouwde sensoren. Daarnaast merken we dat verschillende leveringen onderling vaak sterk verschillen, wat continu leidt tot het nieuw in moeten stellen van de pelletkachel.

Uit ervaring zien we dat de levensduur van een pelletkachel waar donkere pellets worden gebruikt aanzienlijk korter is. In het verleden zijn we hier coulant mee omgegaan. Echter in onze garantievoorwaarden staat reeds vermeld dat donkere pellets niet (meer) zijn toegestaan.

Pellets bestellen