arrow_drop_up arrow_drop_down

Infrarood vloerverwarming

Eenvoudig, heel dun en besparend

Infrarood vloerverwarming

Tegenwoordig bied Infraroodfolie de mogelijkheid om elektrische vloerverwarming toe te passen.
De ultradunne folie van 0,38 mm dik komt direct op de geïsoleerde vloer te liggen, waardoor de hoogte beperkt blijft dit geeft een groot voordeel, deuren hoeven meestal niet ingekort worden.

Door de snelle reactie en gelijkmatige verdeling van de warmte is deze techniek zeer goed en heel comfortabel, efficiënt en veelal duurzaam in combinatie met zonnen panelen.

De infrarood vloerverwarmingsfolie is beschikbaar in een breedte van 50, 75, 100, 125, 150, 175 of 200 cm (100 of 160 watt per m²) en 40, 60, 100cm (50 watt per m²). Hierdoor is deze methode van elektrisch verwarmen geschikt voor alle type ruimtes geworden, waarbij kan worden gekozen voor comfort of gewoon als hoofdverwarming!

Maatwerk infrarood vloer verwarming

Offerte aanvragen?

De infrarood vloerverwarmingsfolie wordt op maat geleverd.

De lengte van de stroken kunt u, indien nodig, zelf eenvoudig inkorten.


Hoe wordt de vloerverwarming geleverd?

 • Opmaat, lengte en breedte
 • Inclusief voor gemonteerde bedrading 
 • Inclusief thermostaat (-en)
 • Leginstructie (PDF)
 • Montage is een optie

Hoe een offerte aan te vragen?

Om een goede prijsopgave te kunnen doen hebben wij de volgende gegevens nodig;

- Platte grond, schetsje, van de ruimte om de lengtes van de Vloerfolie te bepalen

- Doe het zelf of legservice gebruiken?

Leginstructie vloerverwarmingsfolie: Download hier >>


Voorbeeld van een platte grond


Let op dat u geen vloerverwarming plaats waar bv een keukenblok of vaste meubels komen te staan.

Hoe werkt infrarood vloerverwarming?

De infrarood straling wordt opgewekt door het koolstof element. Wanneer er stroom door dit element loopt, zal de koolstof vezel opwarmen en infrarood gaan uitstralen. De koolstof vezels zijn op de basis film geprint als een serie parallel geplaatste banen. Dwars op deze banen is aan iedere zijde een geleidende koperen strip geplaatst die in direct contact staat met de koolstof vezel via een zilveren strip wordt warmte uitgestraald.

Door aan deze 2 koperen strips een fase en een nul draad te koppelen kan er tussen de 210 en 230 volt spanning op de folie worden gezet. Hierbij zijn alle koolstof banen parallel geschakeld en kunnen deze tegelijk werken. De infrarood folie is zelf gelamineerd ook nog een isolatie laag te leveren, zodat spanning veilig binnen in de folie blijft. Door deze combinatie van materialen ontstaat een zeer dunne folie die volledig aan alle veiligheidseisen voldoet.
De folie wekt een lange golf infrarood straling op. Waarbij de straling die wordt opgewekt per m² heel laag is, aangezien de folie een vermogen van 50, 100 of 160 watt per m² heeft. In vergelijk tot infrarood panelen heeft de straling hierdoor een veel korter bereik. Infrarood folie werkt slechts tot op enkele centimeters, waarbij een infrarood paneel een bereik heeft van 3 tot 4 meter.Dit heeft dus een heel groot voordeel ten opzichten van gewone vloerverwarming.
Voor infrarood folie is dit korte bereik echter zeer goed, omdat de eindvloer van bij voorbeeld pvc of laminaat kan hier direct op wordt geplaatst. Infrarood straling verwarmt de objecten die het tegenkomt, wat in dit geval van uit de vloer is. De folie verwarmt de vloer en de vloer wordt vervolgens de warmte bron die de rest van de ruimte warm maakt. Door het grote oppervlak van de vloer is het mogelijk om bij een relatief lage temperatuur van de vloer (circa 28 graden) toch de gehele ruimte aangenaam te verwarmen tegen zeer lagen kosten!


Voordelen infrarood vloerverwarming

Bij verwarming middels slangen en radiatoren wordt voornamelijk de lucht verwarmd, waarna de warmte zich vaak naar boven gaat , bij hoge gebouwen is de warme lucht hoog en de wat koudere lucht laag, vaak door luchtcirculatie wordt dit verspreid door de ruimte. Omdat warme lucht stijgt, leidt dit er toe dat er zich warmte ophoopt bij de plafonds. Hierdoor is het op grondhoogte vaak rond de 16 graden, op borsthoogte 20 en bij het plafond zelfs 24 graden. Bij toepassing van elektrische vloerverwarming wordt de warmte geleidelijk afgegeven vanaf de vloer, waardoor de ruimte uniform warmte uitstraalt. Bovendien is het gevoel van een koude vloer weg, waardoor de thermostaat vaak zelfs nog een graadje lager kan waardoor u veel bespaard.
Infrarood vloerverwarming heeft nog weer een voordeel ten opzichte van traditionele warm water vloerverwarming die wordt weggewerkt in de betonvloer met buizen. Infrarood vloerverwarming reageert namelijk veel sneller dan warm water vloerverwarming. Hiervoor zijn 2 duidelijke redenen. Doordat de infrarood folie enkel de zwevende vloer verwarmt, hoeft er veel minder materiaal te worden verwarmt. Buizen in de betonvloer moeten vaak 10 tot 20 cm beton opwarmen, voordat de vloer warmte kan gaan uitstralen.Infrarood folie geeft tegelijkertijd over het gehele oppervlak dezelfde warmte. Wanneer een warm water vloerverwarming aan gaat, zal het warme water door een buis van 80 tot 100 meter lengte stromen. Het warme water geeft zijn warmte af aan de koude vloer, dus bij het opwarmen is een groot deel van de warmte al in eerste meters opgenomen door de vloer. Vervolgens moet dit water de volledige lengte afleggen door de buizen, voordat de ketel het water weer kan opwarmen. Hierdoor is de hoeveelheid energie die warm water vloerverwarming per tijd kan toevoegen zeer beperkt. Om deze reden draaien warm water vloerverwarmingen eigenlijk 24 uur per dag, met een hoog verbruik van de cv pomp als gevolg. Bij infrarood vloerverwarming speelt dit niet, omdat deze altijd over het gehele oppervlak zijn vermogen per m² kan afgeven, zodra de thermostaat de folie inschakelt.

De infrarood vloerverwarming werkt op een spanning van 230 volt. Om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming op het juiste moment aan gaat, dient er een thermostaat te worden toegepast. De thermostaat wordt aangesloten tussen de stroom aanvoer van de huisinstallatie. Vervolgens sluit u de infrarood folie aan op de thermostaat. De thermostaat is voorzien van 2 sensoren, een ruimte en vloer sensor. De ruimte sensor meet de temperatuur in de ruimte en wanneer deze lager is dan de gewenste temperatuur, schakelt de thermostaat de stroom in naar de vloerverwarming. Als de ruimte op temperatuur is zal de thermostaat de stroom weer onderbreken en gaat de vloerverwarming vanzelf weer uit.

Daarnaast heeft de thermostaat een vloersensor, waarvan het uiteinde in de vloer wordt geplaatst. Met deze sensor meet de thermostaat de temperatuur in de vloer om te voorkomen dat deze te warm wordt. Gaat deze temperatuur over de ingestelde maximum waarde heen, dan zal de thermostaat de vloerverwarming uitschakelen hiermee wordt de vloer te beschermd.


BESPARING IS MOGELIJK MET INFRAROOD VLOERVERWARMING

Veel van onze lezers vragen zich af wat is nu eigenlijk de besparing. wat bespaar ik nu met infrarood vloerverwarming ten opzichte van traditionele verwarming met slangen of radiatoren als verwarming. De besparing die kan worden behaald is afhankelijk van de specifieke situatie, maar in onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar.

De techniek achter infrarood verwarming is geheel anders dan bij het gebruik van warm water. Hierdoor kan er op diverse manieren een forse besparing worden gerealiseerd.
Warm water radiatoren geven hun warmte voor slechts maar voor 40% af op basis van straling. De andere 60% warmte wordt geleverd op basis van convectie warmte, wat betekent dat ze de lucht verwarmen. Omdat warme lucht stijgt, ontstaat een groot verschil in de temperaturen binnen de kamer. Wanneer het op lichaamshoogte 19 graden is, zal het bij uw voeten vaak rond de 17 graden zijn, terwijl de lucht tegen het plafond zeer warm is wel hoger dan 26 graden is. Door de natuurlijke convectie (stijging van warme lucht) gaat veel van de energie die de warmte verloren.


Comfort, snelle opwarming

Bij infrarood verwarming bestaat de warmte voor het grootste deel uit straling en komt de warmte bovendien van onderaf. Het gevolg hiervan is dat er een gelijkmatige verdeling van de warmte optreedt en geen ophoping van warmte tegen het plafond. Hierdoor kan de ruimte met minder energie toch hetzelfde comfort qua temperatuur bieden.
Warm water vloerverwarming heeft dus niet de zelfde voordelen ten aanzien van de verdeling van de warmte als infrarood vloerverwarming. Nog een nadeel is echter dat het water middels een slang van circa 90 meter per groep moet worden rondgepompt, ook weer energie wat verspilt wordt. Hierbij dient de volledige vloer opgewarmd te worden alvorens de ruimte verwarmt kan worden. Hierdoor is het niet of nauwelijks mogelijk om bij warm water vloerverwarming de thermostaat tijdelijk lager te zetten. Opwarmtijden van meer dan 12 uur zijn dan ook geen uitzondering bij vloerverwarming met water. Infrarood vloerverwarming ligt direct onder de vloer en geeft zijn warmte tegelijk over het gehele oppervlak af zodra de stroom wordt ingeschakeld. Hierdoor is de gehele vloer binnen 15 tot 30 minuten op temperatuur en wordt de ruimte in veel kortere tijd verwarmt.

Infrarood vloerverwarming geeft daarmee meer mogelijkheden om de temperatuur tijdelijk omlaag te zetten en energiekosten te besparen. Middels een goed systeem en kan gemakkelijk worden ingesteld dat de vloer bijvoorbeeld 60 minuten voor het opstaan aangaat, zodat de ruimte altijd op de juiste aangename temperatuur is.


Warmte regeling per ruimte

Bij een traditionele CV ketel is de regeling van het gehele pand meestal afhankelijk van een thermostaat die in de woonkamer hangt. Vaak worden thermostaatknoppen toegepast in de andere ruimtes, maar dit levert slechts een beperkte verbetering in de regeling op. Vaak is het ook nog zo dat als er warm water gevraagd wordt de vloer afkoelt! Dus als het helle gezin klaar is met douche wordt de vloer weer opgewarmd. Bijkomend voordeel is dat voor infrarood verwarming direct op elektriciteit wordt gebruikt in plaats van de verbranding in een ketel bij radiatoren of vloerverwarming. Veel ketels kunnen inmiddels gedeeltelijk moduleren in hun vermogen, maar nog altijd zal er vaak meer gas worden verbrand dan nodig is en zoals u weet moeten wij van het gas af!, Aangezien alle ruimtes in het huis niet tegelijk verwarmd hoeven te worden kan er een mogelijkheid zijn om onderscheid te maken..

Voor het verwarmen middels infrarood wordt per ruimte een thermostaat toegepast die de vloerverwarming op basis van de situatie in de ruimte aanstuurt. Door te kiezen voor programmeerbare thermostaten zal bovendien een ruimte alleen nog worden verwarmt op de gewenste tijden. Doordat de warmtebehoefte per ruimte wordt geregeld, is het mogelijk om nog meer flink te besparen op de totaal benodigde hoeveelheid warmte.


Geen onderhoud

Een kostenpost die vaak ten onrechte wordt vergeten is die van onderhoudskosten. Een CV ketel (systeem) vergt regelmatig onderhoud en zal gedurende de levensduur zeer waarschijnlijk enkele reparaties nodig hebben. De kosten hiervan zijn vaak substantieel, in de vorm van een onderhoudscontract en de arbeid en onderdelen voor de reparaties. Bij infrarood vloerverwarming zijn er geen bewegende delen die kunnen slijten. De onderhoudskosten zijn dan ook nihil. Ten opzichte van een CV systeem met ketel levert dit een forse jaarlijkse besparing op.
Op basis van ervaring en onderzoek is de aanschaf van een systeem gebaseerd op infrarood als verwarming. De conclusie is dat vloerverwarming een stuk minder kost dan een CV systeem met radiatoren of vloerverwarming. Het systeem van infrarood als vloerverwarming met thermostaten is veel goedkoper dan de CV ketel met vloerverwarming of radiatoren. Daarnaast zijn er veel minder spullen nodig en minder arbeid om alles te installeren, waarbij vooral het trekken en aansluiten van de leidingen bij CV systemen een tijdrovende klus zijn. Indien er een keuze moet worden gemaakt tussen het installeren van CV of een infrarood verwarmingssysteem, dan zijn de kosten voor de infrarood optie substantieel lager.
Wanneer er volledig wordt overgestapt op elektrisch verwarmen met infrarood, is het mogelijk om zelfs je gasaansluiting te verwijderen. Daarmee kan je vast recht rond de € 200,00 per jaar worden bespaard doordat je de netwerkkosten en het vastrecht voor het gascontract niet meer betaald hoeven te worden.
Vanuit de overheid is aangekondigd dat de energiebelasting op gas de komende jaren verhoogd zal worden, terwijl de belasting op elektriciteit met circa 5 cent verlaagd zal worden. De huidige investering om de traditionele gasverwarming om te zetten naar elektrisch op infrarood basis kan daarmee een nog grotere besparing realiseren in de komende jaren, doordat het gasverbruik wordt omgezet naar elektriciteit.


Besparing


De daadwerkelijke besparing in euro's ten opzichte van vloerverwarming op warm water verwarming is afhankelijk van vele factoren die invloed hebben op ons energiegebruik.

Denk hierbij aan:

 • Gezinssamenstelling (hoeveel personen wonen er in huis)
 • Type woning en hoe goed is de isolatie (isolatie waarden)
 • Instellen van de thermostaten(laag is altijd beter)
 • Energie gedrag (hoe zuinig springen de bewoners om met energie)
 • Belastingen op gas en elektriciteit (geen invloed, hiermee onafhankelijk)
 • Het weer (In een koude winter zal er meer verbruikt worden)
 • Zeer goed te combineren met zonnepanelen ( u gebruikt u eigen energie op de tijd dat u het nodig heb)
 • Gezien de vele afhankelijkheden is het niet mogelijk om een exacte besparing te geven. Op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren zien wij besparingen tussen de 10 en 30% op de energierekening.
 • Infrarood vloerverwarming leent zich perfect voor lokaal verwarmen. 


Voorbeelden van lokaal verwarmen

Heeft u een werkruimte in huis waar het nu te koud is, dan kunt u overwegen om daar infrarood vloerverwarming toe te passen. Met de mogelijkheid om onder laminaat, parket of vinyl/pvc de folie toe te passen is infrarood vloerverwarming op de meeste plekken in huis een goede optie.

Wanneer de slaapkamer ook een studeerkamer wordt, is er vaak te weinig vermogen om deze kamer op de juiste temperatuur te brengen. Een studeerkamer moet namelijk enkele graden warmer zijn dan een slaapkamer. Door infrarood vloerverwarming in deze kamer toe te passen, wordt er vermogen toegevoegd aan de ruimte, waarmee deze op de juiste temperatuur kan worden gebracht. En met een aangename warme vloer neemt ook het comfort toe.

Doordat elektriciteit vrijwel overal in huis beschikbaar is, kan er eigenlijk altijd wel infrarood vloerverwarming worden toegepast. Door onze comfort infrarood folie (50, 100 of 160 watt per m2) te kiezen is het zelfs mogelijk om het comfort te verhogen en de infrarood vloerverwarming in te zetten naast de traditionele verwarming middels radiatoren.


Vermogen bepaling verwarmingsfolie;

- kleine ruimtes <10m2, bijverwarming: 160W/m2

- grote ruimtes >10m2, bijverwarming: 100W/m2

- kleine ruimtes <10m2, hoofdverwarming: 160W/m2

- grote ruimtes >10m2, hoofdverwarming: 160W/m2

- grote ruimtes >10m2, hoofdverwarming: goed geïsolleerde woning 100W/m2 RC 3,5

Isolatie van de vloer is een pré. Gebruik bijvoorbeeld groene isolatieplaten of isolatiefolie om de vloer te isoleren.


Prijzen

Hoeveel je betaalt voor het laten installeren van infrarood vloerverwarming is vooral afhankelijk van de oppervlakte en de kwaliteit van de infraroodmatten. Reken op een gemiddelde prijs van € 50 à 75 per vierkante meter (incl. plaatsing). 

Infrarood vloerverwarming

Vraag direct een offerte aan

Infrarood panelen

Eenvoudige warmte op stroom