Rookkanaal, afvoer, schoorsteen van een pelletkachel

Rookkanaal, afvoer, schoorsteen van een pelletkachel

Het rookkanaal, afvoer, schoorsteen voor een pelletkachel is zeer eenvoudig te noemen. 

Geen hele dag in de troep en stoffigheid. Voor een houtkachel is een groter kanaal nodig omdat er trek in de afvoer moet zitten en de rookgassen een veel hogere temperatuur hebben tot wel 380gr. De kosten voor een dergelijk kanaal kunnen aardig oplopen. Bij een pelletkachel is dat wel wat anders. 

Heb ik een rookkanaal of 

schoorsteen nodig voor een pelletkachel?

Lage rookgasafvoer van een pelletkachel

Ja, je heb een rookkanaal nodig voor een pelletkachel.

Welliswaar een klein- en eenvoudig rookgaskanaal maar toch. Hij moet er zijn. Door een klein gat te boren in de gevel is het ergste werk al gedaan. Bij het boren van het gat wordt het boorstof direct opgevangen in een stofzuiger. Dus stofarm boren.

Rookkanaal vereisten

Het rookkanaal van een normale pelletkachel kan op de buitengevel aangesloten worden mits u tenminste 1,5/2,0 meter omhoog gaat en dan de gevel door naar buiten gaat. Een afvoer direct achter de pelletkachel naar buiten zou ook kunnen maar daar dient wel extra aandacht aan te worden besteed ivm windval etc. Het heeft niet onze voorkeur. (Informeer naar de mogelijkheden.)

Bij een dakdoorvoer moet rekening worden gehouden met een lengte beperking van plm 4-5 meter en er mogen niet te veel bochten in zitten. Elke bocht geeft namelijk een lengte korting van een meter. Een hoger kanaal kan ook maar dan zal de diameter van de afvoer toenemen.

!! Een pelletkachel stoot tot wel 80% minder fijnstof uit dan een houtkachel.  Wel dient men rekening te houden met het Bouwbesluit en de berekening van de (voldoende) afstand tot de buren, ventilatie openingen en ramen en deuren. Belangrijk hierbij is dat er geen overlast wordt veroorzaaktaan anderen. 


Mag een pelletkachel rookkanaal in Nederland?

In Nederland wordt een geveldoorvoer ten behoeven van een pelletkachel veel toegepast. Je dien wel rekening te houden met het zogenaamde 'uitmondingsgebied'. De pelletkachel mag alleen daar uitmonden waar het geen overlast kan veroorzaken aan buren of aan u zelf via ventilatie openingen e.d. Indien een rookgasafvoer overlast veroorzaakt dient u dit op te lossen.

Het rook kanaal van een pelletkachel kunt u zoals al eerder vermeld ook door een dak, met een eenvoudige dakdoorvoer monteren.

Rookkanaal van een pelletkachel door het dak

Moet het rookkanaal van een pelletkachel boven de nok uit komen?

Het kanaal hoeft niet boven de nok uit te komen, je dient rekening te houden met het uitmondingsgebied van de afvoer. Aansluiten op een bestaand kanaal is natuurlijk ook mogelijk en verdient de voorkeur. Bijkomend voordeel is dat u over een trekkend kanaal beschikt waardoor de rookgasventilator lagere toeren kan draaien en dat resulteerd weer in een geluidsreductie .


Rookkanaal renoveren

Het is ook mogelijk het bestaande rookkanaal te voorzien van een RVS slang zodat je zeker weet dat het bestaande rookkanaal niet lek is.


Fijnstofuitstoot van een pelletkachel

Een pelletkachel stoot 80% minder uit dan een houtkachel. Wel dient men zich te houden aan het Bouwbesluit en de berekening van de (voldoende) afstand tot de buren, ventilatie openingen en deuren en ramen.

Belangrijk hierbij is dat er geen overlast wordt veroorzaakt. Het rook kanaal van een pelletkachel kunt u ook door een dak, met een eenvoudige dakdoorvoer monteren.


Rookkanaal en bouwbesluit

Bouwbesluit hanteert de uitgangspunten voor een houtkachel. Dit is omstreden. Een pelletkachel heeft niets te maken met een houtkachel en heeft een veel schonere verbranding dan een houtkachel. Uit onderzoek is gebleken dat een gevelafvoer geen problemen oplevert, er wordt gewerkt aan aanpassingen in dit besluit.


Pelletkachel vs Houtkachel

Er zijn veel houtkachel gebruikers in Nederland en iedereen herkent de overlast welke dit geeft. Veel mensen denken dat een pelletkachel ook een houtkachel is en net zoveel overlast zal geven dan een houtkachel. Maar de enige overeenkomst tussen een pelletkachel en houtkachel is dat de brandstof hout is. Verder gaat iedere vergelijking scheef. Door de perfecte brandstof en zuurstof verhouding in een pelletkachel komt een pelletkachel aangaande uitstoot meer in de buurt van een CV gas ketel. (bron RR Trading)

Voordelen van het Rookkanaal, 

afvoer, schoorsteen van een pelletkachel:

6 Voordelen van een pelletkachelschoorsteen;

 • Geen grote gaten door vloeren of daken
 • Diameter van de buis, 80mm
 • Eenvoudige en snelle montage
 • Goedkoop
 • Klein gaatje in de gevel, stofarm boren
 • Hoeft niet boven de nok van het dak uit te monden

Je ziet dat het rookkanaal van een pelletkachel geen belemmering zal zijn om te investeren in een pelletkachel.

Kom een langs in de showroom, dan kan je samen met de adviseur je situatie bespreken en verschillende oplossingen bekijken.

Hoe ziet een schoorsteen van een pelletkachel eruit?

Je ziet, er zijn verschillende oplossingen om het rookkanaal te maken.


4 mogelijk heden voor een pelletkachelrookkanaal:

 • Optie 1 - n de kamer plm 2.2 meter omhoog en dan met een geveldoorvoer (onze voorkeur)
 • Optie 2 - Afvoer door plat of schuin dak (eventueel meerdere verdiepingen)
 • Optie 3 - Bestaand schoorsteenkanaal (eventueel voorzien van flexibele RVS slang)

* Regelmatige schoonmaak van de afvoer is noodzakelijk. Meestal gebeurt dit met het jaarlijks onderhoud van de pelletkachel.

Mag een Gevelafvoer bij een pelletkachel?

(bron: Nordic Fire)

Nog steeds is het niet helemaal duidelijk of een gevelafvoer is toegestaan. Niet alleen is de wetgeving onduidelijk, maar ook de branchevereniging geeft tegenstrijdige informatie. 

Een gevelafvoer voor een pelletkachel is in principe toegestaan. Net als bij een gas of houtkachel zijn er regels omtrent de afvoer. 


Bij een gevelafvoer van een pelletkachel dient men met het volgende rekening te houden:

 • De gevelafvoer moet uitmonden op een plek welke volgens de verdunningsfactor is toegestaan.
 • De mogelijke overlast naar buren dient voorkomen te worden.
 • Een gevelafvoer moet brandveilig worden aangelegd.
 • Tegenwind of onvoldoende trek moet voorkomen worden.

Een gevelafvoer is dus mogelijk, echter zijn er nogal wat omstandigheden waardoor problemen kunnen ontstaan. 

In de praktijk zien we dit regelmatig terug. Vandaar dat we adviseren zoveel mogelijk te kiezen voor een dakdoorvoer of gebruik te maken van de bestaande schoorsteen. Helaas zien we in de praktijk dat veel gevelafvoeren onjuist worden ge├»nstalleerd. 

Te dicht bij de buren waardoor overlast ontstaat of te dicht bij een raam of ventilatieopening waardoor er kans is dat rook naar binnenslaat. 

Diverse merken en modellen pelletkachels

Bij een afvoer van een pelletkachel hoort natuurlijk ook een pelletkachel.

Pelletkachelwarmte vertegenwoordigt diverse merken van de grootste leveranciers op pellet kachel gebied. Of de woning nu modern of klassiek is ingericht, er is voor elke situatie wel een pelletkachel beschikbaar.

Stille pelletkachel over de vloer blazen