arrow_drop_up arrow_drop_down

Rookkanaal, afvoer, schoorsteen van een pelletkachel

Rookkanaal, afvoer, schoorsteen van een pelletkachel

Het rookkanaal, afvoer, schoorsteen voor een pelletkachel is zeer eenvoudig te noemen. 

Geen hele dag in de troep en stoffigheid. Voor een houtkachel is een groter kanaal nodig omdat er trek in de afvoer moet zitten en de rookgassen een veel hogere temperatuur hebben tot wel 380gr. De kosten voor een dergelijk kanaal kunnen aardig oplopen. Bij een pelletkachel is dat wel wat anders. 

Heb ik een rookkanaal of 

schoorsteen nodig voor een pelletkachel?

Lage rookgasafvoer van een pelletkachel

Ja, je heb een rookkanaal nodig voor een pelletkachel.

Welliswaar een klein- en eenvoudig rookgaskanaal maar toch. Hij moet er zijn. Door een klein gat te boren in de gevel is het ergste werk al gedaan. Bij het boren van het gat wordt het boorstof direct opgevangen in een stofzuiger. Dus stofarm boren.

Rookkanaal vereisten

Het rookkanaal van een normale pelletkachel kan op de buitengevel aangesloten worden mits u tenminste 1,5/2,0 meter omhoog gaat en dan de gevel door naar buiten gaat. Je mag geen overlast voor de buren veroorzaken.


Een afvoer direct achter de pelletkachel naar buiten is geen aanrader ivm vocht en windval en heeft niet onze voorkeur. (Informeer naar de mogelijkheden.)


Bij een dakdoorvoer moet rekening worden gehouden met een lengte beperking van plm 5-6 meter en er mogen niet te veel bochten in zitten. Elke bocht geeft namelijk een lengte korting van een meter. Een hoger kanaal kan ook maar dan zal de diameter van de afvoer toenemen. Bij een te lang kanaal kan door het hoge rendement van de pelletkachels vocht ontstaan. Laat je goed voorlichten.


!! Een pelletkachel stoot tot wel 80% minder fijnstof uit dan een houtkachel.  Dat betekent niet dat je de schoorsteen/afvoer niet moet reiningen. Ieder jaar moet de afvoer gereinigd worden. 

Je dient rekening te houden met het Bouwbesluit en de berekening van de (voldoende) afstand tot de buren, ventilatie openingen en ramen en deuren. Belangrijk hierbij is dat er geen overlast wordt veroorzaakt aan anderen. Bij een geheel "dichte gevel" mag een gevelafvoer worden aangebracht rekening houdende met bovenstaande.


Mag een pelletkachel rookkanaal in Nederland?

In Nederland wordt een geveldoorvoer ten behoeven van een pelletkachel veel toegepast. Je dien wel rekening te houden met het zogenaamde 'uitmondingsgebied'. De pelletkachel mag alleen daar uitmonden waar het geen overlast kan veroorzaken aan buren of aan u zelf via ventilatie openingen e.d. Indien een rookgasafvoer overlast veroorzaakt dient u dit op te lossen.

Het rook kanaal van een pelletkachel kunt u zoals al eerder vermeld ook door een dak, met een eenvoudige dakdoorvoer monteren.


Rookgasafvoer pelletkachel voorschriften

Op dit moment, 2018, zijn er geen specifieke rookgasafvoer pelletkachel voorschriften. Wel zijn er richtlijnen voor houtkachels, gas sfeerhaarden en gas CV ketels. Houtkachel verkopers raden aan de afvoer naar het dak te brengen, wat gebruikelijk is voor een houtkachel. De gas CV- en gas sfeerhaarden installateurs zijn geneigd te adviseren om een geveldoorvoer te kiezen. Op het internet komt uw vele verhalen tegen over rookgasafvoer pelletkachel voorschriften en de methode van rookgas afvoer. Meestal zijn de beweringen gebaseerd op de kennis en voorkeur van de verkoper met soms verwijzing naar bouwbesluit. Maar dit bouwbesluit is voor een houtkachel opgesteld en niet voor een pelletkachel. Ook geeft het bouwbesluit aan dat het advies van de fabrikant en/of leverancier bepalend is. Verder is het bouwbesluit gericht op bescherming van het binnenhuis klimaat. Om deze reden is het vreemd dat er geen aandacht is geschonken aan de verschillen van open- en gesloten toestellen. Want heeft u een passieve woning of een WTW installatie, dan is een open toestel uit den boze in verband met rook en fijnstof in de woning !.

Rookkanaal van een pelletkachel door het dak

Moet het rookkanaal van een pelletkachel boven de nok uit komen?

Het kanaal hoeft niet boven de nok uit te komen, je dient rekening te houden met het uitmondingsgebied van de afvoer. Aansluiten op een bestaand kanaal is natuurlijk ook mogelijk en verdient de voorkeur. Bijkomend voordeel is dat u over een trekkend kanaal beschikt waardoor de rookgasventilator lagere toeren kan draaien en dat resulteerd weer in een geluidsreductie .


Rookkanaal renoveren

Het is ook mogelijk het bestaande rookkanaal te voorzien van een RVS slang zodat je zeker weet dat het bestaande rookkanaal niet lek is.


Fijnstofuitstoot van een pelletkachel

Een pelletkachel stoot 80% minder uit dan een houtkachel. Wel dient men zich te houden aan het Bouwbesluit en de berekening van de (voldoende) afstand tot de buren, ventilatie openingen en deuren en ramen.

Belangrijk hierbij is dat er geen overlast wordt veroorzaakt. Het rook kanaal van een pelletkachel kunt u ook door een dak, met een eenvoudige dakdoorvoer monteren.


Rookkanaal en bouwbesluit

Bouwbesluit hanteert de uitgangspunten voor een houtkachel. Dit is omstreden. Een pelletkachel heeft niets te maken met een houtkachel en heeft een veel schonere verbranding dan een houtkachel. Uit onderzoek is gebleken dat een gevelafvoer geen problemen oplevert met een enkele uitzondering, er wordt gewerkt aan aanpassingen in dit besluit.


Pelletkachel vs Houtkachel

Er zijn veel houtkachel gebruikers in Nederland en iedereen herkent de overlast welke dit geeft. Veel mensen denken dat een pelletkachel ook een houtkachel is en net zoveel overlast zal geven dan een houtkachel. Maar de enige overeenkomst tussen een pelletkachel en houtkachel is dat de brandstof hout is. Verder gaat iedere vergelijking scheef. Door de perfecte brandstof en zuurstof verhouding in een pelletkachel komt een pelletkachel aangaande uitstoot meer in de buurt van een CV gas ketel. (bron RR Trading)

Voordelen van het rookkanaal, 

afvoer, schoorsteen van een pelletkachel:

5 Voordelen van een pelletkachelschoorsteen;

 • Geen grote gaten door vloeren of daken
 • Diameter van de buis, 80 tot 130 mm
 • Eenvoudige en snelle montage
 • Goedkoop
 • Hoeft niet boven de nok van het dak uit te monden

Je ziet dat het rookkanaal van een pelletkachel geen belemmering zal zijn om te investeren in een pelletkachel.

Kom een langs in de showroom, dan kan je samen met de adviseur je situatie bespreken en verschillende oplossingen bekijken.

Hoe ziet een schoorsteen van een pelletkachel eruit?


Je ziet, er zijn verschillende oplossingen om het rookkanaal te maken.


3 mogelijk heden voor een pelletkachelrookkanaal:

 • Optie 1 - In de kamer plm 2.2 meter omhoog en dan met een geveldoorvoer (onze voorkeur)
 • Optie 2 - Afvoer door plat of schuin dak (eventueel meerdere verdiepingen)
 • Optie 3 - Bestaand schoorsteenkanaal (eventueel voorzien van flexibele RVS slang)


* Regelmatige schoonmaak van de afvoer is noodzakelijk. Meestal gebeurt dit met het jaarlijks onderhoud van de pelletkachel maar zeker elk jaar.

Mag een gevelafvoer bij een pelletkachel?

Nog steeds is het niet helemaal duidelijk of een gevelafvoer is toegestaan. Niet alleen is de wetgeving onduidelijk, maar ook de branchevereniging geeft tegenstrijdige informatie. 

Een gevelafvoer voor een pelletkachel is in principe toegestaan. Net als bij een gas of houtkachel zijn er regels omtrent de afvoer. 


Bij een gevelafvoer van een pelletkachel dient men met het volgende rekening te houden:

 • De gevelafvoer moet uitmonden op een plek welke volgens de verdunningsfactor is toegestaan.
 • De mogelijke overlast naar buren dient voorkomen te worden.
 • Een gevelafvoer moet brandveilig worden aangelegd.
 • Tegenwind of onvoldoende trek moet voorkomen worden.

Rookgasafvoer en harde wind

Bij harde wind en onstuimig weer kan het voorkomen dat u niet kan stoken met een pelletkachel.

Er zijn wel oplossingen die een reductie kunnen geven op terugslag van rookgassen.

Informeer naar de mogelijkheden in de showroom.

Diverse merken en modellen pelletkachels

Bij een afvoer van een pelletkachel hoort natuurlijk ook een pelletkachel.

Pelletkachelwarmte vertegenwoordigt diverse merken van de grootste leveranciers op pellet kachel gebied. Of de woning nu modern of klassiek is ingericht, er is voor elke situatie wel een pelletkachel beschikbaar.

Stille pelletkachel over de vloer blazen