Onderhoud van een pelletkachel

Veel gestelde vragen met betrekking tot het onderhoud


( Onderhoud laten uitvoeren? Bestel via de email.  "Contact >>"

Voorwaarden:
 • Pelletkachelwarmte.nl is geen reinigingsbedrijf.
 • Reininging van pelletkachels alleen van onze huidige merken en door Pelletkachelwarmte.nl geleverd en gemonteerd worden eventueel door ons gereinigd.
 • Pelletkachelwarmte.nl behoud zich het recht onderhoud, zonder opgave van reden, niet uit te voeren.
( U zoekt een handleiding van uw pelletkachel"Handleidingen >>"

Pelletkachel onderhoud bestaat uit dagelijks,- wekelijks en jaarlijks onderhoud. Het uitvoeren van het pelletkachel onderhoud kan het beste met een daarvoor bestemde asstofzuiger worden gedaan.

Onderstaande hangt af van je stookgedrag en het soort pelletkachel.
Om een optimale werking te houden van uw pelletkachel zal er onderhoud uitgevoerd moeten worden. Deze is over het algemeen vrij makkelijk en goed door u zelf uit te voeren. In onderstaande schema ziet u wanneer welk onderhoud gepleegd moet worden. Dit kan wel iets variëren na wat voor pellets u gebruikt en de branduren.

Note! Pelletkachelwarmte raad je aan de rookgasafvoer elk half jaar te inspecteren en zo nodig te reinigen. De dop van het t-stuk meerdere keren per jaar afnemen en legen.

Waar moet u op letten bij pelletkachel onderhoud?

Zorg altijd als u de pelletkachel schoonmaakt dat de pelletkachel uit staat en koud is! Na de plaatsing bij u thuis zullen wij alles aan u uitleggen zodat het altijd correct gebeurt. De jaarlijkse onderhoud/inspectie komen wij graag voor uw uitvoeren. Hiervoor kunt u bij ons een onderhoudscontract afsluiten, zodat u herinnerd wordt aan de jaarlijkse schoonmaak of na het stookseizoen.

Pelletkachel onderhoud dagelijks

In het filmpje een impressie van dagelijks onderhoud. (Artel/AMG pelletkachels)
 • Uitzuigen van de asresten
 • Ruitje reinigen, alleen met schoon water en een doekje of keukenpapiertje
 • Branderbak legen
 • Aslade legen
Het uitzuigen kan je het beste doen met een borstelhulpstukje aan de asstofzuiger (verkrijgbaar bij Action of op de markt). Je kan dan meteen het raampje even afzuigen zodat de meest as al weg is.

Pelletkachel onderhoud wekelijks

Als het dagelijks onderhoud wordt uitgevoerd blijft er wekelijk weinig over
 • Eventueel de warmtewisselaar schoon zuigen
 • Dop van het t-stuk controleren

Pelletkachel onderhoud jaarlijks

Een pelletkachel heeft ook groot onderhoud nodig. Het jaarlijks onderhoud kan je zelf doen of aan je dealer vragen dit uit te voeren.
 • Verwijderen van de zijpanelen
 • Uitvoeren van het dagelijks- en wekelijks onderhoud
 • Schoonzuigen van de binnenzijde rond de elektronica en ventilatoren
 • Het schoonmaken van de rookgasventilator
 • Reinigen van de rookgas gangen
 • Controleren van diverse kleine onderdelen op hun werking en staat
 • Controleren van de afdichtingen
 • Reinigen van de rookgasafvoer (uitgevoerd door gespecialiseerd bedrijf)
De gehele pelletkachel zal worden gedemonteerd. Hierbij worden de zijpanelen verwijdert zodat hij de binnenzijde goed kan reinigen. Tevens kan je dan de rookgasafvoer laten vegen. (door gespecialiseerd bedrijf is aan te bevelen)

Het verschilt sterk per type of merk pelletkachel hoe groot de interval tussen de schoonmaakbeurten dient te worden uitgevoerd. Om veilig van uw pelletkachel gebruik te maken dient u dit minimaal 1 keer per jaar uit te voeren. De meeste pelletkachels geven aan wanneer het tijd is voor jaarlijks onderhoud. Ook kunt u de stookurenteller raadplegen.

Het is raadzaam dit in de zomermaanden, te laten, doen zodat je er klaar voor bent als de koude dagen weer aanbreken. In de winter heeft de installateur minder tijd om het te doen dus kan het voorkomen dat u 3-4 weken moet wachten.

Als je bovenstaande in acht neemt zal je jaren lang plezier hebben van je pelletkachel.


Als je het zover laat komen? (Zie foto)

Onderhoud pelletkachel

Het onderhoud aan een pelletkachel is absoluut noodzakelijk. Bij te laat- slecht- of geen onderhoud kunnen er gevaarlijke situaties voordoen. Het blijft vuur wat in uw woon omgeving aanwezig is en moet uiterst serieuze genomen worden. Wacht daarom niet met onderhoud tot uw kachel slechter gaat branden maar laat het tijdig uitvoeren.

Het ruitje (glas) wordt snel zwart. Hoe kan dit en wat kan ik hieraan doen?

Een zwart ruitje kan verschillende oorzaken hebben:

1. Je gebruikt houtpellets van lage kwaliteit. Wij adviseren daarom houtpellets te kopen met het EN Plus A1 keurmerk, zodat je weet je de beste kwaliteit houtpellets in huis haalt. Blank gekleurde EN plus A1 pellets

2.Kachel is door vele brand uren vervuild geraakt. Door de vervuiling kunnen de rookgassen minder gemakkelijk uitgeblazen worden. Omdat de uitblaas ook de aanvoer is voor zuurstof krijgt het vuur minder zuurstof. Dit leidt tot teveel brandstof. Oplossing is om de kachel zijn onderhoudsbeurt te geven

3.De parameters zijn niet goed afgesteld. Dit zorgt ervoor dat er te veel brandstof of juist te weinig zuurstof wordt aangevoerd. De verbranding is hierdoor onvolledig en dit heeft een zwart glas tot gevolg. Hoe los je dit op? Bekijk de bijgeleverde handleiding voor de juiste parameters of neem contact op met onze adviseurs.

Let op ! Als de kachel aan onderhoud toe is moet je niet de parameters aanpassen maar de kachel zijn onderhoudsbeurt geven

Note; Pelletkachelwarmte.nl is niet verantwoordelijk voor enige schade aan uw toestel of andere zaken door het niet tijdig uitvoeren van onderhoud zowel aan de pelletkachel als aan het rookkanaal.