arrow_drop_up arrow_drop_down

Warmtepomp

Duurzame energie met een warmtepomp

met minimaal € 1700,- subsidie

Eenvoudige warmtepomp

Warmtepomp lucht/water

De warmtepomp zal in de komende jaren de meest gebruikte warmtebron worden in ons land.

Een Hybride warmtepomp is een mooie manier om veel minder gas te gaan gebruiken en over te schakelen naar een milieuvriendelijke manier van verwarmen.

Een warmtepomp is een apparaat dat op een milieuvriendelijke manier zorgt voor verwarming in de woning. De warmtepomp die wij aanbieden haalt warmte uit de buitenlucht en maakt daar een bruikbare temperatuur van om water te verwarmen. De hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met je hr-ketel die bijspringt in de hele koude periode. U spaart op deze manier het klimaat en het is ook nog eens een voordeel op de energie rekening!

Warmtepomp met subsidie

Hoe hoog is de subsidie op warmtepompen?

Als je een warmtepomp aanschaft ontvang je van het Rijk een royale subsidie van tussen de € 1700,- en € 2700,- afhankelijk van de uitvoering.


Voor welke warmtepompen geldt deze subsidie?

  • Een warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:
  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
  • Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.
  • Subsidie lijst warmtepompen
In de regel zullen de montage kosten en bijkomende materialen ongeveer de hoogte hebben van de verstrekte subsidie.

Prijs en subsidie bedragen onder voorbehoud.

Warmtepomp lucht / water

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een zeer efficiënt apparaat wanneer het gaat om het gebruik van energie. De pomp zet, door middel van radiatoren of vloerverwarming, warmte uit de buitenlucht om in verwarming voor een woning. Ook het tapwater kán worden verwarmd voor een heerlijke warme douche. De meeste energie wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning en niet voor het tapwater. Als je een  warmtepomp combineerd met een buffervat en zonnepanelen wordt de energierekening helemaal sterk verlaagd. De opgewekte stroom wordt, indien nodig, direct omgezet in warmte. Het buffervat zorgt er voor dat u over voldoende warmwater beschikt en de warmte pomp komt dan nog beter tot zijn recht. 


De werking van een warmtepomp

Stap 1

De omgevingslucht stroomt door de wisselaar. Omdat de lucht warmer is dan de vloeistof neemt deze de warmte op en zal de vloeistof verdampen.

Stap 2

De verdampte vloeistof gaat naar de compressor en wordt gecomprimeerd. Door het samenpersen van de damp neemt de temperatuur toe.

Stap 3

De hete samengeperste damp gaat door een tweede warmtewisselaar. Hier wordt de warmte onttrokken uit de damp en overgegeven aan het water. Door het onttrekken van de warmte uit de damp condenseert deze weer terug naar vloeistof.

Stap 4

De vloeistof gaat vervolgens door een expansieklep, zodat de druk en temperatuur afnemen en de cyclus opnieuw kan beginnen.

De werking van een warmtepomp


Welke warmtepompuitvoering past het beste bij u?

Er zijn twee uitvoeringen in de warmtepomp mogelijk:

1. Monoblock, uitermate geschikt voor vloerverwarming door lage temperatuur. 

Dit is een uitvoering waarbij geen speciale STEK monteur nodig is. Wel dient dit apparaat in combinatie met een HR-CV en buffervat geplaatst worden. Dit is de meest gebruikte opstelling.

2. Split

De split uitvoering wordt aangesloten in combinatie met een hydrobox en dient geïnstalleerd te worden door een STEK monteur.

Hybride installatie

In Nederland hebben we 220 stookdagen. Binnen deze 220 stookdagen is de verdeling als volgt:

  • 160 stookdagen met een buiten temperatuur <18 > 8° Celsius
  • 40 dagen met een buiten temperatuur <8 < 3° Celsius
  • 20 stookdagen met een buiten temperatuur <3° Celsius

Bij een hybride systeem wordt de installatie in eerste instantie ingericht om de 160 stookdagen over te nemen. Op deze manier kan de investering gedrukt worden. Omdat in bestaande bouw al een traditioneel verwarmingssysteem aanwezig is kan deze bij springen als de warmte pomp het niet aan kan. Als het doel is om volledig gasloos te verwarmen kan, bij een hybride systeem, ook gekozen worden om een Pellet cv ketel, het tekort op te vangen. Op deze manier kunt u optimaal gebruik maken van de ISDE subsidie. U krijgt immers subsidie op de Lucht/Warmte pomp.

Warmtepomp met vloerverwarming

Perfect te combineren met vloerverwarming

Een hybride warmtepomp is het meest efficiënt met vloerverwarming of speciale lagetemperatuur-radiatoren: die hebben een groter oppervlak waardoor ze de warmte beter afgeven. 

                                                        Vloerverwarming met warmtepomp


Hoe zit het met geluid?

De ventilator van de buitenunit van een hybride warmtepomp maakt geluid als hij draait. Dat is alleen als je de verwarming aanhebt, dus in de late herfst, winter en het vroege voorjaar. Dan heb je de ramen meestal dicht en hoor je de ventilator sowieso niet. ’s Nachts zul je de ventilator niet horen, omdat je verwarming dan laag staat (17 graden) en de warmtepomp nauwelijks draait. In de praktijk zal je er dus niet al te veel van merken.

Wat kan ik besparen met een warmtepomp?

Energie besparen met een warmtepomp

Met de warmtepomp kan je tot wel 30% besparen op je gaskosten. Hier is het stroomverbruik in meegerekend. Hoe groter de te verwarmen ruimten des te hoger de besparing.

Als je de warmtepomp combineert met zonnepanelen wek je je eigen stroom op die je direct kan gebruiken om warm water te maken. 

Diverse soorten warmtepompen